Tuin ideeën | Tuin inspiratie, voorbeelden en 40 tuin ideeën!

Als je bezig gaat met een tuin inrichten, kun je wel wat ideeën en tuin inspiratie gebruiken. In dit artikel vind je tuin ideeën en tuinvoorbeelden. Hiermee kun je jouw tuin inspirerend inrichten.

1. Verschillende niveaus

Een tuin met verschillende niveaus geeft een heel mooi effect. Dit kun je ook goed combineren met mooie tuinartikelen, een waterval of zithoek.

Tuin met verschillende hoogtes

Bron: www.tuinadvies.nl

2. Rechte lijnen

Een tuin met rechte lijnen geeft een rustige uitstraling. Zo kun je er ook voor kiezen om voorin en achterin de tuin zitplekken te creëren. Dit geeft een mooi geheel en een geordende tuin.

Tuin met rechte lijnen

Bron: www.vandijkbuiteninrichting.nl

3. Houten vloeren

In plaats van gras of tegels kun je natuurlijk ook kiezen voor vlonders. Dit geeft een erg natuurlijke look en kan een mooie aanvulling zijn op jouw tuin.

Tuin met vlonders

Bron: www.huis-inrichten.com

4. Een mooie zitkuil

In plaats van een tuinset of loungeset kun je ook kiezen voor een mooie zitkuil. Dit is iets unieks en geeft meteen een gezellig gevoel als je er met familie of vrienden plaatsneemt.

Zithoek in de tuin

Bron: www.werkspot.nl

5. Een fontein

In een tuin komt een fontein bijna altijd wel tot zijn recht. Kies bij voorkeur een fontein die wat geluid maakt. Dit geeft een erg kalmerend effect.

Fontein in de tuin

Bron: www.tuinadvies.nl

6. De tuin verlengen met de woonkamer

Een tuin als verlengde van de woonkamer is een erg goed idee als je graag binnen en buiten wilt genieten van het mooie weer.

Woonkamer en tuin samen

Bron: tuintuin.nl

7. Een mooie veranda

Een mooie veranda is altijd een goed idee. Een veranda zorgt voor gezelligheid en je kunt ook met minder mooi weer genieten van het buiten zijn. Je kunt kiezen voor een veranda van hout of een met glas.

Overkapping in de tuin

Bron: www.tuinmeubels-online.nl

8. Mooie zitruimte

In een tuin moet je natuurlijk niet vergeten zitruimte te creëren. Dit kun je bijvoorbeeld onder een veranda doen met een mooie loungeset. Maak de zitplek vervolgens af met een paar leuke poefjes.

Mooie zithoek

Bron: www.vanderlindenhoveniers.nl

9. Plantpotten

Vergeet niet in de tuin om ook leuke plantenpotten te plaatsen. Je kunt een leuke  “do it yourself” plantenpot maken van een kapotte plantenpot. Of je kunt wat grotere plantpotten plaatsen.

Mooie plantenpot in de tuin

Bron: tuintuin.nl

10. Sfeervolle verlichting

In een tuin ben je vaak overdag. Vergeet niet dat je ook ’s avonds heel goed in een tuin kunt plaatsnemen. Voorzie jouw tuin van sfeervolle verlichting zodat je ook ’s avonds iets langer buiten kunt blijven zitten.

Verlichting in de tuin

Bron: remadewithlove.nl

11. Een groene muur

Wat is er nou mooier als je ook een mooie groene muur kunt realiseren met planten. Tegenwoordig zie je steeds meer planten die goed verticaal kunnen groeien. Dit geeft een erg mooi en sfeervol gezicht in de tuin.

Groene muur in tuin

Bron: tuinenstruinen.org

12. Tuin voorbeeld: Een mooie zithoek

Een leuke gezellige zithoek kan natuurlijk niet ontbreken in de tuin. Met een leuke zithoek zorg je ervoor dat je mooi buiten kunt zitten en kan genieten van jouw mooi ingerichte tuin.

Een mooie zithoek

Bron: dinyterpstra

13. Tuinvoorbeeld: Een rots als eyecatcher

In jouw tuin kun je een mooie eyecatcher creëren met een grote rots in het midden van de tuin. Laat hieromheen wat mos groeien om een mooi effect te creëren. De rots geeft de tuin direct een tijdloze uitstraling.

Een rots als eyecatcher

Bron: wikimedia.org

14. Tuin inspiratie: stenen tussenscheiding

In plaats van coniferen of een houten schutting kun je er ook voor kiezen om een stenen tussenscheiding te maken. Plaats een frame en leg hier stenen in om een ruige look te creëren in jouw tuin.

Stenen tussen scheiding

Bron: www.minolta.com

15. Tuin inspiratie, een open haard

Een mooie open haard zorgt voor wat warmte als het weer wat kouder weer wordt. Op deze manier zorg je ervoor dat je langer kunt genieten van het buiten zijn.

Openhaard in de tuin

Bron: www.uw-haard.nl

16. Een mooie zithoek onder een grote overkapping

Een mooie zithoek nodigt uit om buiten plaats te nemen. Leg wat leuke accessoires buiten om een gezellige sfeer te creëren.

Grote overkapping

Bron: www.westwing.it

17. Nieuw tuinidee: een daybed

De laatste jaren zie je het staat vaker terugkomen, een daybed! In plaats van op vakantie te gaan kun je ook het vakantiegevoel naar jouw eigen tuin halen door een daybed te plaatsen.

Een daybed

Bron: www.quatropi.com

18. Tuin ideeën: Een binnentuin

Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar een binnentuin is echt een musthave als je de mogelijkheden hiertoe hebt. De beelden spreken voor zich.

Tuin binnen in het huis

Bron: www.wooninspiraties.com

19. Een leuke toegang naar de tuin

Als je een pad hebt naar jouw tuin is het natuurlijk leuk als deze uitnodigend is. Door ervoor te zorgen dat ook de voorkant dezelfde stijl heeft krijgt de tuin één geheel .

Een mooie poort naar de tuin

Bron: deginkgo.nl

20. Grote tegels

Grote tegels laten de tuin groter lijken. Heb je een iets kleinere tuin? Plaats dan vooral grote tegels.

Grote terrastegels

Bron: www.buitenbart.nl

21. Kiezels in een perkje

Heb je geen zin in gras of vaak onkruid tussen de planten weghalen? Kies dan voor kiezels. Eerlijk is eerlijk, op den duur groeit er ook onkruid tussen kiezels. Alleen is het bijhouden hiervan eenvoudiger en sneller.

Kiezels in een perkje

Bron: www.diynmagazine.com

22. Een dak als overkapping

Een mooi dak als overkapping geeft net dat beetje schaduw wat je soms nodig hebt op een warme dag. Ook zorgt een overkapping voor wat meer rust en een warm gevoel.

Een dak als overkapping

Bron: www.terco.be

23. Een mooie vijver

Een leuke aanvulling op de tuin is een vijver. Kies bijvoorbeeld voor een vijver en vul deze met loopplanken.

Een mooie vijver

Bron: www.stukart.nl

24. Tuin ideeën, de Japanse tuin

Een andere keuze is een Japanse tuin. In een Japanse tuin kan natuurlijk een koivijver niet ontbreken.

Een Japanse tuin

Bron: www.edauchikai.be

25. Tuinideeën, de moderne tuin

Naast een Japanse tuin kun je ook kiezen voor een moderne tuin. Een moderne tuin zie je tegenwoordig steeds vaker en is gekenmerkt door structuur die rust geeft.

Een moderne tuin

Bron: landelijkwonen.blog

26. Tuinideeën, Een natuurlijke tuin

Een natuurlijke tuin zie je niet heel vaak meer. In een natuurlijke tuin krijgen vooral veel planten de kans om zich te ontwikkelen. Een natuurlijke tuin heeft veel verschillende bloemen en planten en geeft ook insecten de kans om te gedijen.

Een natuurlijke tuin

Bron: www.buitenlevengevoel.nl

27. Tuin ideeën, de mediterrane tuin

Een mediterrane tuin kenmerkt zich door planten die niet in Noordwest Europa groeien. Denk hier bijvoorbeeld aan palmbomen en cactussen.

Een mediterraanse tuin

Bron: citytree.nl

28. Tuinideeën, een woestijntuin

Een woestijntuin kenmerkt zich door veel cactussen en andere planten die weinig water nodig hebben. Let bij het inrichten van een woestijntuin wel op. De planten moeten namelijk wel tegen vorst kunnen. Het is zonde als de planten na één winter moeten worden vervangen.

Een woestijntuin

Bron: pinterest.com

29. Een waterval

Een waterval is een leuke toevoeging aan de tuin. Een leuk kabbelend beekje kan zorgen voor een levend gevoel in de tuin.

Een waterval

Bron: www.ikwoonfijn.nl

30. Een strak grasveld

Een strak grasveld is leuk voor kinderen om in te spelen en geeft ook overzicht in de tuin. Naast het gazon kun je perkjes maken met daarin verschillende soorten planten.

Een mooi grazon

Bron: florum.nl

31. Ronde vormen in de tuin

Wie zegt dat een tuin strak aangelegd moet zijn? Je kunt ook kiezen voor mooie ronde vormen in de tuin.

Tuin met ronde vormen

Bron: noordenbos-hoveniers.nl

32. Een jacuzzi

Dit is niet voor iedereen weggelegd maar een jacuzzi laten ingraven in de tuin is een leuk idee. Houdt er wel rekening mee dat een jacuzzi enig onderhoud vereist.

Jacuzzi in de tuin

Bron: antwantuintotaal.nl

33. Tuin inspiratie, een vakantiegevoel

Een vakantiegevoel creëer je niet alleen op vakantie. Maar je kunt ook thuis creëren. Breng een paar exotische planten naar jouw eigen tuin en je kunt jezelf al snel voorzien van een echt vakantiegevoel.

Een mooie palmboom

Bron: zoom.nl

34. Tuin inspiratie, een boom in de tuin

Een boom kun je natuurlijk ook in de achtertuin plaatsen. Let bij het kiezen van de boom wel op een aantal dingen. Hoe snel groeit de boom? Vergt de boom veel onderhoud? Dit is allemaal erg belangrijk bij het kiezen van een boom in de tuin.

Leuke boomsoort voor de tuin

Bron: www.groenbedrijflimburg.be

35. Tuin inspiratie, een kleine moestuin

Een moestuin kan een erg leuk en ook smakelijk idee zijn. Je kunt wat groenten op een natuurlijke manier laten groeien en direct een mooi ingerichte tuin krijgen.

Moestuin

Bron: www.aardoomhoveniers.nl

36. Pergola in de tuin

Een mooie pergola geeft sfeer. Laat bijvoorbeeld een boom het dak vullen zodat je op den duur een dak van blad krijgt. Dit geeft een erg knus en warm gevoel.

Een pergola

Bron: tuintuin.nl

37. Vlonders als terras

Een terras hoeft niet altijd van tegels te zijn. Een optie is om vlonders als tegels te nemen.

Vlonders voor een zithoek

Bron: hartman.nl

38. Witte plantenbanken

Wil je een paar subtiele eyecatchers? Neem witte plantenbakken. De kleur wit komt niet snel voor in een tuin. Met witte plantenbakken kun je deze kleur naar jouw tuin halen.

Witte plantenbakken

Bron: www.tuintijd.be

39. Een loungeset en tuinset

Kiezen tussen een loungeset of tuinset? Je kunt ook kiezen om beide te nemen. Op deze manier kun je lekker loungen en tegelijkertijd ook dineren in de tuin.

Een loungeset en een tuinset

Bron: www.uw-tuin.nl

40. Een mooie schommelbank

Naast een loungeset of tuinset kun je ook zitruimte creëren door een schommelbank te plaatsen.

Een schommelbank

Bron: www.vondeltuinmeubelen.nl

Hopelijk heb je voldoende tuinideeën opgedaan om jouw tuin helemaal naar wens in te richten. Heb je meer tuin inspiratie nodig? In andere artikelen worden meer tuin voorbeelden gegeven. Of bekijk dit artikel voor een tuin ontwerpen.